Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Διακίνηση ερωτηματολογίου στο ΤΕΙ Χαλκίδας

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Την επόμενη βδομάδα, στις 21 και 22 Μάρτη, θα πραγματοποιηθεί και στο ΤΕΙ Χαλκίδας το Φεστιβάλ των Οργανώσεων της ΚΝΕ.
Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων θέλουμε να βρεθεί το ζήτημα της σχέσης της Παιδείας με την οικονομία σε κάθε κοινωνία, πώς εκφράζεται αυτή η σχέση σήμερα στη ζωή ενός σπουδαστή του ΤΕΙ αλλά και τι θα σήμαινε Παιδεία και ανώτατη εκπαίδευση δομημένες σε μια διαφορετική οικονομία, τη σοσιαλιστική. Η συζήτηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για ένα χώρο όπως το ΤΕΙ στη Χαλκίδα, που συγκεντρώνει χιλιάδες σπουδαστές των οποίων τα πτυχία έχουν άμεση σύνδεση με τις ανάγκες για εξειδικευμένο προσωπικό στη Βιομηχανική Ζώνη της περιοχής (τρίτης μεγαλύτερης στην Ελλάδα).
Μπροστά στο Φεστιβάλ, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ διακινούν ερωτηματολόγιο στους σπουδαστές με στόχο να «σφυγμομετρήσουν» πώς αντιλαμβάνεται ένας σπουδαστής διάφορες πλευρές αυτής της σχέσης, που έχουν να κάνουν με την ανεργία στους νέους αποφοίτους, το κυνήγι της καινοτομίας και της πατέντας για μια «θέση στον ήλιο» της εργασιακής ζούγκλας κ.ά. Ταυτόχρονα, μέσω του ερωτηματολογίου, η ΚΝΕ ανοίγει τη συζήτηση για τη θέση του ΚΚΕ, επιδιώκει να γνωρίσουν οι σπουδαστές πώς ήταν η κατάσταση στη Σοβιετική Ενωση, να ανοίξει αντιπαράθεση με αντιδραστικές θεωρίες περί «αιωνιότητας του καπιταλισμού», ή το «πάντα θα υπάρχει κρίση και ανεργία στον κόσμο», που διδάσκονται στο Τμήμα της Λογιστικής.
Το ερωτηματολόγιο έχει απήχηση στους σπουδαστές. Είναι χαρακτηριστική μάλιστα η ευχάριστη έκπληξη με την οποία αντιμετωπίζουν τις ερωτήσεις για το «αν υπήρξε ποτέ χώρα όπου όλοι οι απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευσης έβρισκαν δουλειά» και «αν υπήρξε χώρα όπου η ανεργία ήταν στο 0%». «Δεν είχαμε ακούσει ποτέ κάτι τέτοιο για τη Σοβιετική Ενωση», απαντούν οι περισσότεροι...
Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα του ερωτηματολογίου θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση της δεύτερης μέρας του Φεστιβάλ, με τίτλο «Επαγγελματικά δικαιώματα και επιχειρηματικότητα. Μύθοι και πραγματικότητα», όπου θα μιλήσει η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα παρέμβει η Αφροδίτη Κτενά, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΤΕΙ Στερεάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.