Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ

«Συγχαρητήρια», παζάρια για το κεφάλαιο και αντιλαϊκές «επιδόσεις»
Τις «εκκρεμείς» υποθέσεις της δεύτερης «αξιολόγησης» «τρέχει» να ολοκληρώσει τις μέρες αυτές η κυβέρνηση, στην πορεία βέβαια για το νέο κύκλο της «αξιολόγησης» με τα δεκάδες προαπαιτούμενα. Σε αυτό το πλαίσιο, η πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε χτες στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, καθώς βέβαια το συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αντιλαϊκών παζαριών, που αφορούν στην προσέλκυση ξένων επενδυτών στο νευραλγικό κλάδο της Ενέργειας.
Την ίδια ώρα, είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι το ζήτημα παράτασης της «οικειοθελούς», όσο και «συμβολικής», «φορολογικής συνεισφοράς» των Ελλήνων εφοπλιστών της ποντοπόρου ναυτιλίας για το 2018 διευθετήθηκε, όπως βέβαια ήταν επόμενο, με απόφαση της ίδιας της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, από την έκτακτη Γενική Συνέλευσή τους, που έκανε αποδεκτή την εν λόγω ρύθμιση. Σε αυτό το πλαίσιο και ενώ τα παζάρια και οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί γύρω από τους τρόπους της προκλητικής φορολόγησης των εφοπλιστών συνεχίζονται με την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών, Θ. Βενιάμης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία μεταξύ ελληνικής πολιτείας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του θέματος, η οποία σε κάθε περίπτωση θα σέβεται τις θεμελιώδεις αρχές του θεσμικού πλαισίου της ελληνόκτητης ναυτιλίας και κυρίως τη συνταγματική κατοχύρωσή του, ουσιαστικά δηλαδή την κατοχύρωση της φορολογικής ασυλίας των εφοπλιστών. Να σημειωθεί ότι η λίστα με τα προαπαιτούμενα της επόμενης «αξιολόγησης» περιλαμβάνει και το παζάρι σχετικά με «τη φορολογική μεταχείριση για τη ναυτιλιακή βιομηχανία» με βάση τις επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε αυτό το φόντο, οι όποιες «εκκρεμότητες» της δεύτερης «αξιολόγησης», καθώς βέβαια και η εκταμίευση της δόσης για τη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος, θα βρεθούν στην ατζέντα της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, που συνεδριάζει μεθαύριο Πέμπτη.
Παράλληλα, οι συζητήσεις υπουργών της κυβέρνησης με υψηλόβαθμα στελέχη του κουαρτέτου θα συνεχιστούν και στην Αθήνα, στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργανώνει ο «Economist», το διήμερο 28-29 Ιούνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.