Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Εγκαίνια για το "Μουσείο - Μνημείο του ΔΣΕ" στο Γράμμο (ΦΩΤΟ)


Το Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 11 π.μ., στο χωριό Θεοτόκος στο Γράμμο θα γίνουν τα εγκαίνια του Μουσείου - Μνημείου για τον «Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας» (Δ.Σ.Ε.). Την εκδήλωση πραγματοποιεί η ΚΕ του ΚΚΕ και παρών θα είναι και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ θα μιλήσει και το  μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Γόντικας.
Στο εσωτερικό του Μουσείου θα εκτίθεται φωτογραφικό και άλλο υλικό, σπάνια ντοκουμέντα που αφορούν άμεσα την ευρύτερη περιοχή, όπου αποτυπώνονται εικόνες από την πορεία του ΔΣΕ, όπως αυτή καταγράφηκε σ' αυτά τα βουνά (στο Γράμμο, στο Σμόλικα και στο Βόιο).
Παράλληλα, στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση του Σαββάτου, βρίσκεται ήδη στημένη υπαίθρια έκθεση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα για τον τρίχρονο αγώνα του ΔΣΕ.

Διάσωση του Ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ
«Σημαντικό στοιχείο που έκανε δυνατή τη δημιουργία του Μουσείο στη Θεοτόκο», σημειώνει η ΚΕ στο κάλεσμά της, «είναι η διάσωση του Ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ, στο οποίο περιέχονται χιλιάδες σελίδες γραμμένες σ' αυτά εδώ τα χώματα και είτε αφορούν αυτήν καθαυτή την καθημερινή ζωή των ανθρώπων στις λεύτερες περιοχές, είτε αφορούν την ένοπλη πάλη του λαού μας στην αντιπαράθεσή του με την αστική εξουσία και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους της. Στοιχεία όπως η είδηση από το 1947, που αναφέρει πως "οι κάτοικοι των χωριών Στράτσανη, Πυρσόγιαννη, Βούρμπιανη, Γοργοπόταμος και άλλων, με την κατασκευή της μεγάλης γέφυρας στον Σαραντάπορο απαλλάγηκαν από τα 100 δράμια καλαμπόκι που έδιναν για κάθε πέρασμα άλλοτε", ή η επίσης είδηση "η φετινή παραγωγή στο χωριό Λυκόρραχη ξεπέρασε την παλιά κατά 10.000 οκάδες και πάνω, γιατί οι κάτοικοι καλλιέργησαν καινούργια εκχερσωμένα χωράφια", παρμένα από την εφημερίδα "Εξόρμηση" της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης, η έδρα της οποίας ήταν σ' αυτόν εδώ τον τόπο, συγκροτούν ψηφίδα ψηφίδα το μεγάλο μωσαϊκό της Ελεύθερης Ελλάδας».

Με λεωφορεία η μετάβαση στα εγκαίνια
Να σημειωθεί ότι λεωφορεία για τη μετάβαση στα εγκαίνια του Μουσείου - Μνημείου για τον ΔΣΕ στο χωριό Θεοτόκος στο Γράμμο, που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 19 Αυγούστου, δρομολογούν μια σειρά από Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα:

-Η ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ δρομολογεί πούλμαν από τη Θεσσαλονίκη. Η αναχώρηση θα γίνει το πρωί του Σαββάτου 19/8, στις 7.30 π.μ., από το Αγαλμα Βενιζέλου. Για συμμετοχές, στις Οργανώσεις της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και στο τηλέφωνο 2310.286.546.

-Η ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ δρομολογεί πούλμαν με αναχώρηση το πρωί του Σαββάτου 19 Αυγούστου από Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα. Για συμμετοχές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις Οργανώσεις της ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ και στο τηλέφωνο 2410.254.174 μέχρι την Παρασκευή, 9 π.μ. - 1 μ.μ. Από τη Λάρισα το πούλμαν θα αναχωρήσει στις 6 π.μ., από την πλατεία Λαού (Ωδείο).
-Η ΤΕ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ δρομολογεί πούλμαν από τα Γιάννενα. Για συμμετοχές, στις Οργανώσεις και στα τηλέφωνα 2651.033.501 και 2651.034.994.

-Η ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ δρομολογεί πούλμαν από Κοζάνη (η αναχώρηση θα γίνει στις 8 το πρωί του Σαββάτου από την κεντρική πλατεία), Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Καστοριά και Γρεβενά.

Για συμμετοχές, στις Οργανώσεις της ΚΟ και στα τηλέφωνα:
Κοζάνη 6943.969.145,
Πτολεμαΐδα 6988.772.489,
Φλώρινα 6978.773.444,
Καστοριά 6936.189.983,
Γρεβενά 6947.423.402.
Με πληροφορίες από τον www.902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.