Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ Η ΕΝΟΤΗΤΑ...Εισήγηση της Διοίκησης για πεπραγμένα του 2017 - και προγραμματισμός δράσης.



Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Η ετήσια απολογιστική Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας πραγματοποιείται στη χρονική στιγμή που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ΗΠΑ –  Βρετανία – Γαλλία και φυσικά με την στήριξη όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ξεκίνησαν νέα επίθεση στη Συρία με πρόσχημα τα χημικά όπλα του Άσαντ.  Οι ιμπεριαλιστές ματώνουν για μια ακόμη φορά τους λαούς της περιοχής. Καταστρέφουν και διαμελίζουν κράτη, όπως πριν χρόνια με την Γιουγκοσλαβία και την Λιβύη, αξιοποιώντας κατασκευασμένα στοιχεία και προσχήματα, όπως αποδείχθηκε και οι ίδιοι ομολόγησαν αργότερα. Στόχος τους είναι ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών δρόμων, των σφαιρών επιρροής. Αυτός ο στόχος τούς φέρνει σε αντιπαράθεση με άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και περιφερειακές δυνάμεις, με κυβερνήσεις που δεν τους είναι αρεστές, γιατί υπηρετούν ανταγωνιστικά σχέδια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παίζει το ρόλο σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ στην περιοχή, έχει μετατρέψει τη χώρα σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα μας δαπανάει το 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 4 δις ευρώ κάθε χρόνο, για πολεμικές δαπάνες, δεύτερη μετά τις ΗΠΑ, που δεν εξυπηρετούν τις αμυντικές ανάγκες, όταν μάλιστα  ο λαός πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει μεγάλο τίμημα, με μειώσεις μισθών, συντάξεων, εισοδήματος, με σκληρή φορολογία. Γι’ αυτό χρειάζεται και εμείς οι συνταξιούχοι μαζί με τους εργαζόμενους στον αγώνα για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, για την ανάκτηση των απωλειών μας, για τις Συλλογικές Συμβάσεις, για πραγματική Δημόσια Υγεία – Παιδεία – Πρόνοια, να δώσουμε τη μάχη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, να μην γίνουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας κρέας στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών. 
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Την ίδια χρονική περίοδο που συντελούνται αυτά τα γεγονότα στην χώρα μας συνεχίζεται η αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου. Ο  ΣΕΒ για παράδειγμα μιλάει για «νέο» ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο θα περιλαμβάνει μειωμένες εργοδοτικές εισφορές, περαιτέρω πετσόκομμα των κύριων συντάξεων, πλήρη και άμεση κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» και … κατάργηση των συντάξεων για όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 65 ετών. Είναι γνωστό ότι τις μέχρι τώρα απαιτήσεις του ΣΕΒ τις έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση.
 Έχουμε την κυβέρνηση να προχωράει για πλειστηριασμούς από 1 Μάη και για χρέη 500 ευρώ προς το δημόσιο, εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Έχουμε με τον νόμο 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου), που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, με βάση το 3ο μνημόνιο, που ψήφισε μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ και ΠΟΤΑΜΙ. Νόμος που εμπεριέχει νέα αντισυνταξουχικά -αντιλαϊκά μέτρα. Με βάση αυτόν τον νόμο, έχουμε νέα επώδυνα μέτρα όπως:
·        Επαναυπολογισμό συντάξεων, και για παλιούς συνταξιούχους, που σημαίνει νέες μειώσεις σε κύριες συντάξεις.
·        Κατάργηση του ΕΚΑΣ από 1.1.2019.
·        Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές.
·        Κατακρεούργηση των συντάξεων χηρείας.
·        Η λεγόμενη εθνική σύνταξη ορίζεται στα 384 ευρώ αλλά με 20 χρόνια εργασίας και στα 340 ευρώ με 15 χρόνια.
Παράλληλα η κυβέρνηση στις 20 του Φλεβάρη στο Γιουρογκρούπ έχει συμφωνήσει στην εφαρμογή νέων μέτρων  που θα οδηγήσουν σε νέο σφαγιασμό σε ότι μας έχει απομείνει από τις πενιχρές συντάξεις μας.
·        Αύξηση της φορολογίας, με μείωση του αφορολόγητου.
·        Την αφαίρεση από τώρα της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» και για τους παλιούς συνταξιούχους.
·        Εφαρμογή του αυτόματου κόφτη και νέων μειώσεων με βάση τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.
·        Περικοπές στα εφάπαξ.
·        Αυξήσεις εισφορών για επικουρικές.
·        Αυξήσεις εισφορών των μικρομεσαίων αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, βιοτεχνών και εμπόρων.
Είναι αυτό που λέμε «μας ετοιμάζουν καιάδα».
Με το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση, καταργεί το δικαίωμα μας στη συλλογική πάλη, καταργεί το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία. Γι’ αυτό ο αγώνας μας με τους εργαζόμενους και με τα άλλα κοινωνικά στρώματα είναι κοινός. Είμαστε όλοι θύματα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, όλων των κυβερνήσεων και μόνο με συμμαχία και κοινό μέτωπο μπορούμε να ανατρέψουμε, να διεκδικήσουμε να πάρουμε πίσω όλα τα κλεμμένα.
Η κυβέρνηση  συνεχίζει απτόητη την προσπάθεια να κοροϊδέψει και να εφησυχάσει τους συνταξιούχους, μπροστά στην κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις από 1.1.2019, στην κατάργηση του ΕΚΑΣ και τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.600 ευρώ. Έτσι, ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Πετρόπουλος, ισχυρίστηκε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να μπορούμε να αποτρέψουμε σοβαρές συνέπειες με μειώσεις σε συντάξεις μετά τον επανυπολογισμό». Λέει δηλαδή ότι θέλουν να «αποτρέψουν» τις σοβαρές μειώσεις, που οι ίδιοι ψήφισαν, στις υπάρχουσες συντάξεις!! και φτάνουν μέχρι και 18% τον μήνα. Μιλάμε δηλαδή για ξεδιάντροπη πρόκληση και για απογείωση του δουλέματος. Από το παραμύθι ότι θα επαναφέρουν τη 13η σύνταξη, έφεραν  τη λαιμητόμο στις καινούργιες και στις παλιές συντάξεις, με το «νόμο Κατρούγκαλου». 
Με τους αγώνες αποδείξαμε ότι αυτή η κοροϊδία δεν πρόκειται να περάσει, ότι οι συνταξιούχοι δεν θα «τσιμπήσουν», σε τέτοια παραμύθια! Ότι δεν θα μας βάλουν στο χέρι ούτε με «φιλοδωρήματα», που τα ονόμασαν 13η σύνταξη, ούτε με τα ψίχουλα των ¨μερισμάτων», ούτε με τις παραπλανητικές διαδικασίες, όπως αυτή των αιτήσεων. Οι αγώνες μας ανάγκασαν τον υφυπουργό εργασίας να δηλώσει δημοσίως ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι απαραίτητη.
Οι συνταξιούχοι δεν «τσιμπάνε», ούτε στο καινούργιο ιδεολόγημα της Κυβέρνησης περί «Δίκαιης» ανάπτυξης, «καθαρής» εξόδου στις «αγορές» και τέλους μνημονίων. Ξέρουμε πολύ καλά ότι και το δήθεν Εθνικό Σχέδιο για την μεταμνημονιακή εποχή, δεν θα είναι τίποτα άλλο από ένα καινούργιο μνημόνιο, με νέα μέτρα σε βάρος μας.
Απολογισμός δράσης της Διοίκησης
Η Διοίκηση τη χρονιά που μας πέρασε  ανέπτυξε μια πλούσια δράση υλοποιώντας αποφάσεις της Ομοσπονδίας μας, αποφάσεις της ΣΕΑ τόσο κεντρικά όσο και σε επίπεδο Νομού, αλλά και μέσα από την αυτοτελή της δράση.
Στα πλαίσια της αλληλεγγύης συμμετείχαμε σε όλες τις κινητοποιήσεις του ταξικού εργατικού κινήματος της πόλης μας, στις κινητοποιήσεις των ΕΒΕ, των αγροτών, βγάζοντας ψηφίσματα συμπαράστασης για τον αγώνα που κάνουνε ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.
Πάρθηκαν πρωτοβουλίες για τα ζητήματα της Υγείας με παρεμβάσεις σε νοσοκομεία, Διεύθυνση Περιφέρειας  και ΙΚΑ στις διάφορες περιοχές.  Το 3η δεκαήμερο του Νοέμβρη 2017 κορυφώσαμε και στη πόλη μας την πάλη μας για την υγεία και το φάρμακο, στα πλαίσια του αγωνιστικού 10ημέρου που κήρυξε η ΣΕΑ για τα ζητήματα Υγείας.
Πραγματοποιήθηκαν ακόμη 3 μεγάλες κινητοποιήσεις με συμμετοχή όλων των συνταξιουχικών οργανώσεων με καλή συμμετοχή στις 9 Μάρτη, στις 13 Ιούνη και στις 10 Οκτώβρη όλες μπροστά στο Άγαλμα Βενιζέλου με πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.
Συμμετείχαμε στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της Αθήνας στις 15 Δεκέμβρη με πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή από κάθε άλλη φορά.
Πραγματοποιήσαμε στις 27 Δεκέμβρη εκδήλωση – γιορτή με κρασάκι και εδέσματα στα πλαίσια των γιορτών μπροστά στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους με πολύ μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία.
Φυσικά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κάθε Τετάρτη είχαμε εξόρμηση με υλικό και καλέσματα των συνταξιούχων στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους.
Η επαφή μας και η ενημέρωση των συνταξιούχων επιχειρήθηκε με συνεχείς περιοδείες στα ΚΑΠΗ της πόλης και σε μεγάλο κομμάτι της περιαστικής περιοχής, Θέρμη, Τριάδι, Ρεδαιστός, Βασιλικά, Περαία, Σουρωτή, Ταγαράδες, Ρύσιο κ.α. Κατά καιρούς επισπευτήκαμε και τα ΚΑΠΗ Σίνδου, Κουφαλίων, Διαβατών, Λαγκαδά, Ζαγκλιβερίου, Μαδύτου και Σταυρού. Για σταθερότερη επαφή με τους συνταξιούχους αυτών των περιοχών απαιτείται συμμετοχή περισσότερων συναδέλφων και εκτός Διοικητικού Συμβουλίου, απαιτείται η δημιουργία Σωματειακών Επιτροπών στους χώρους αυτούς, πράγμα που δεν έχουμε καταφέρει.
Όλες αυτές οι κινητοποιήσεις γινόντουσαν ως ΣΕΑ. Την χρονιά που μας πέρασε έγινε προσπάθεια να λειτουργήσει καλύτερα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) στην πόλη μας. Παρά τα βήματα που έγιναν υπάρχουν ακόμη πολλά σημεία βελτίωσης της δουλειάς μας, καλύτερος συντονισμός και καταμερισμός ευθυνών του κάθε σωματείου που συσπειρώνεται στην ΣΕΑ. Θετικό είναι οι δυο περιφερειακές συσκέψεις που έγιναν σε Καλαμαριά και Αμπελόκηπους κάτι που χρειάζεται να γίνει και σε άλλες περιοχές. Η μαζική συμμετοχή των συναδέλφων στην τελευταία περιφερειακή σύσκεψη που έγινε στην πόλη μας τον προηγούμενο μήνα, δείχνει ότι υπάρχουν σοβαρές δυνατότητες κινητοποίησης των συνταξιούχων, όταν γίνεται επίμονη, στοχευμένη και καλά σχεδιασμένη δουλειά από τα σωματεία της ΣΕΑ.
Η Διοίκηση εκτιμά ότι είναι σοβαρή ανάγκη να βελτιωθεί η διακίνηση της εφημερίδας της Ομοσπονδίας, όπου περιέχεται και η δράση του Σωματείου μας, ώστε περισσότεροι συνάδελφοι να έρχονται σε επαφή με τις θέσεις, απόψεις και τη δράση του σωματείου.
Στόχος τόσο του συνεδρίου της Ομοσπονδίας μας, όσο και της Διοίκησης ήταν και είναι οι Επιτροπές Αγώνα ανά συνοικία. Έγινε μια προσπάθεια σε κάποιες περιοχές (Ωραιόκαστρο, Περαία, Καλαμαριά), όμως είμαστε και εκεί πολύ πίσω από τις ανάγκες που υπάρχουν για την μαζικοποίηση- συμμετοχή των συνταξιούχων στο Σωματείο στη δράση στον αγώνα.  Η μαζικοποίηση του Σωματείου, δηλαδή η μαζική εγγραφή νέων μελών, χρειάζεται να γίνει υπόθεση του καθένα μας και όχι μόνο των μελών μιας Διοίκησης. Επειδή η εμπειρία δείχνει ότι στα ΚΑΠΗ αυτή η δυνατότητα είναι από ελάχιστη, έως ανύπαρκτη, πρέπει να αναζητηθεί με τρόπο που να ενεργοποιεί το κάθε μέλος του Σωματείου, που θα εγγράψει τον γείτονα, το συγγενή, τον γνωστό, τον φίλο που συναντά στο καφενείο. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να δοκιμάσει να εργασθεί η Διοίκηση το επόμενο διάστημα και να αξιολογήσει τα αποτελέσματα της προσπάθειάς της στις εκλογές που θα έχουμε τον επόμενο χρόνο. Είναι προφανές ότι οι νέες εγγραφές κατά κύριο λόγο πρέπει να στοχεύουν σε ηλικίες που βγήκαν πρόσφατα από την παραγωγή. 
Είναι γνωστό ότι και άλλες δυνάμεις, εργοδοτικές – κυβερνητικές, δρουν και δραστηριοποιούνται διασπαστικά τα τελευταία χρόνια στο χώρο των συνταξιούχων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων. Προσπάθησαν κα προσπαθούν, το τελευταίο ιδιαίτερα χρονικό διάστημα, μέσα από αιτήσεις, που καλούνται να κάνουν οι συνταξιούχοι για την επιστροφή των παράνομα παρακρατηθέντων από κύριες και επικουρικές συντάξεις, να συσπειρώσουν ένα κόσμο μακριά από αγωνιστική διεκδίκηση και δράση, να τον αποπροσανατολίσουν, να τον εφησυχάσουν ότι με μια αίτηση προς το ΙΚΑ ή και μέσω δικηγορικών γραφείων, τα οποία ακριβοπληρώνουν, θα δικαιωθούν.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Όλοι αυτοί, όπως και αν αποκαλούνται, (Δίκτυα, ή όπως αλλιώς), παίζουν τον ίδιο ακριβώς ρόλο. Είναι μηχανισμοί και εργαλεία των Κυβερνήσεων, είναι στηρίγματα της πολιτικής τους, είναι συνυπεύθυνοι για τα προβλήματα που βιώνουν σήμερα οι συνταξιούχοι της χώρας μας. Είναι ανάγκη όλοι αυτοί οι μηχανισμοί να αποκαλυφθούν και να απομονωθούν. Και σ’ αυτήν την κατεύθυνση εργάσθηκε μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει να εργάζεται η Διοίκηση. Όμως σε αυτήν την προσπάθεια χρειάζεται να βοηθήσει το κάθε μέλος του Σωματείου.
Παρά τις όποιες αδυναμίες είχε η Διοίκηση στην λειτουργία και δράση της, εκτιμούμε ότι προσέφερε σοβαρά στο να διατηρείται ζωντανό το συνταξιουχικό κίνημα και στην πόλη μας, και όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία των κινητοποιήσεων  φαίνονται δείγματα μεγαλύτερης μαζικότητας των αγώνων μας.
Πρόγραμμα δράσης
Από την αρχή του χρόνου η Ομοσπονδία μας, που πρωτοστατεί στο συντονισμό της ΣΕΑ πανελλαδικά, έχει εκπονήσει αγωνιστικό πρόγραμμα με χρονικό ορίζοντα σχεδόν το τέλος του 2018.
Το πρώτο μέρος του αγωνιστικού αυτού προγράμματος έχει ήδη υλοποιηθεί, με περιφερειακές συσκέψεις, που στην Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε στις 8 Μάρτη, με συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
Συνεχίζουμε με κινητοποίηση την Δευτέρα 23 Απρίλη, σε επίπεδο πόλης, με αίτημα αιχμής την κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου, την μη εφαρμογή της «προσωπικής διαφοράς», της κατάργησης του ΕΚΑΣ και της μείωσης του αφορολόγητου στα 5.600 ευρώ. Η κινητοποίηση είναι στα πλαίσια που θα γίνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας με το ίδιο αίτημα αιχμής. Το υλικό ήδη διακινείται και παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιτυχία της κινητοποίησης. Υλικό μπορεί να πάρει ο κάθε ένας σας και να διακινήσει στους γνωστούς του ή όπου αλλού θεωρεί ότι μπορεί.
Για την Πρωτομαγιάτικη πανεργατική απεργία, στην οποία οι συνταξιούχοι θα δώσουν οργανωμένα το αγωνιστικό τους παρόν και για την οποία θα βγει ξεχωριστό υλικό, που θα διακινηθεί μαζί με την προκήρυξη του ΠΑΜΕ.
Συμμετέχουμε στην Πορεία Ειρήνης που θα γίνει την Κυριακή 13 Μάη με κεντρικό σύνθημα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
Θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα περιφερειακές αγωνιστικές συγκεντρώσεις οι ημερομηνίες των οποίων θα γνωστοποιηθούν και που θα υλοποιηθούν μέχρι τις 20 Ιούνη περίπου.
Βέβαια και στην διάρκεια του καλοκαιριού, η Διοίκηση του Σωματείου, με τις δυνάμεις που κάθε φορά, θα επιχειρήσει περιοδείες ενημέρωσης των συνταξιούχων για επίκαιρα ζητήματα που θα αφορούν είτε τα δικά μας, είτε τα γενικότερα προβλήματα.
Από τις 20 Αυγούστου και μετά, θα ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για το συλλαλητήριο της ΔΕΘ, σε μια περίοδο χωρίς μνημόνια, όπως θα υποστηρίζει η κυβέρνηση, αλλά με όλα τα αντεργατικά μέτρα φορτωμένα στις πλάτες των συνταξιούχων και των εργατοϋπαλλήλων. Η επίθεση της κυβέρνησης εναντίον μας θα εντείνεται, άρα και ο δικός μας αγώνας και η οργάνωσή μας θα πρέπει ανάλογα να αναπτύσσεται.
Μετά την κινητοποίηση της ΔΕΘ, θα υλοποιηθεί το τρίτο σκέλος του αγωνιστικού  προγράμματος της Ομοσπονδίας μας, που θα συντονίζεται με το αγωνιστικό πρόγραμμα της ΠΣΟ, για ζητήματα Υγείας, με δεδομένης της 1ης Οκτώβρη, σαν παγκόσμιας ημέρας της τρίτης ηλικίας, δηλαδή των συνταξιούχων. Η διάρκειά του καθώς και οι μορφές πάλης που θα χρησιμοποιηθούν θα γίνουν γνωστές με αποφάσεις της Ομοσπονδίας μας και της ΣΕΑ.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Γνωρίζεται ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ξαναζεστάνει τον «κοινωνικό διάλογο» και ότι στα κρυφά υπέγραψε την ΕΓΣΣΕ, διατηρώντας και για το 2018 τους επαίσχυντους μισθούς των 586 και 511 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών.
Τα αποτελέσματα των «κοινωνικών διαλόγων» τα βιώνει σήμερα με τραγικό τρόπο η Τάξη μας και όλα τα κοινωνικά στρώματα, αφού όλοι μαζί οδηγηθήκαμε στην φτώχεια και την εξαθλίωση.
Είναι στάση ζωής, είναι στάση αυτοσεβασμού και αξιοπρέπειας, είναι επιλογή που τιμά με τον καλύτερο τρόπο τους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές της Τάξης μας, είναι επιλογή που κρατά την φλόγα του αγώνα αναμμένη, που διαπαιδαγωγεί αγωνιστικά τις επόμενες γενιές.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.